Opleiding tot natuurgids

In Wassenaar (dat tot de IVN Leidse regio behoort) zijn onze natuurgidsen actief bij o.a. Het Bewaarde land, Berkheide, Ganzenhoek, Lentevreugd (Amerikaanse school), Meijendel, met excursies (avondwandelingen) en cursussen (Vogelzang, Duincursus).

IVN Natuureducatie regio Leiden (IVN Leidse regio) start in januari 2022 wederom met de opleiding tot Natuurgids. Deelnemers verplichten zich om na deze opleiding actief te worden als vrijwilliger bij IVN.
Ondanks de huidige nog geldende maatregelen is er goede hoop dat in januari 2022 de opleiding van start kan gaan. Er worden 30 deelnemers toegelaten uit praktische overwegingen.

De opleiding is een kaderopleiding van 18 maanden, die eens in de vijf jaar wordt gegeven. De opleiding omvat 30 theorie avonden en 30 praktijk ochtenden en 2 (als intensief ervaren) weekenden met opdrachten en oefeningen “in het veld”. Het 16 mens sterke docententeam van de opleiding bestaat geheel uit gelouterde IVN- gidsen met jarenlange praktijkervaring. Zij zullen de deelnemers geheel belangeloos onderwijzen. Het ngo-certificaat is landelijk erkend.

Tijdens de opleiding wordt aandacht besteed aan:

  • Het vergaren van natuurkennis van eigen streek, zowel de veldbiologie, de ecologie als de cultuurhistorie
  • Het ervaren en bespreken van diverse natuur-educatieve activiteiten.
  • Het zelf organiseren en uitvoeren van deze activiteiten en het omgaan met diverse doelgroepen.
  • Het vinden van de weg in literatuur en andere informatiebronnen.
  • Het werken aan een bewuste houding ten opzichte van natuur en duurzaamheid.
  • Kennis van de lokale milieuproblematiek en van kansen en bedreigingen voor de natuur in de eigen regio.

 

Fonds Wassenaar heeft dit project met € 1200,- ondersteund omdat het indirect bijdraagt aan de kwaliteit van samenleven in Wassenaar door een natuureducatie opleiding voor natuurgidsen. Deze gidsen kunnen daarna inwoners en bezoekers van Wassenaar vertellen en laten zien hoe mooi de natuur in Wassenaar is.