Natuurgidsen

In Wassenaar kent een aantal natuurgidsen. Dit zijn mensen die opgeleid zijn door IVN Natuureducatie. Deze natuurgidsen zijn actief bij o.a. Het Bewaarde land, Berkheide, Ganzenhoek, Lentevreugd (Amerikaanse school), Meijendel, met excursies (avondwandelingen) en cursussen (Vogelzang, Duincursus).

IVN Natuureducatie regio Leiden (IVN Leidse regio) start in januari 2022 wederom met de opleiding tot Natuurgids. Deelnemers verplichten zich om na deze opleiding actief te worden als vrijwilliger bij IVN.

De opleiding is een kaderopleiding van 18 maanden, die eens in de vijf jaar wordt gegeven. Het 16 mens sterke docententeam van de opleiding bestaat geheel uit gelouterde IVN- gidsen met jarenlange praktijkervaring. Zij zullen de deelnemers geheel belangeloos onderwijzen. Het ngo-certificaat is landelijk erkend.

Fonds Wassenaar heeft dit project met € 1200,- ondersteund omdat het indirect bijdraagt aan de kwaliteit van samenleven in Wassenaar door een natuureducatie opleiding voor natuurgidsen. Deze gidsen kunnen daarna inwoners en bezoekers van Wassenaar vertellen en laten zien hoe mooi de natuur in Wassenaar is.